Gumi tesztek, hirek

Téli gumi teszt 2009
2009-12-02
Forrás: hahu.hu

Az ADAC 2009-es téli gumi tesztjéből megismerhetjük a különböző márkák aktuális abroncsainak erősségeit és gyenge pontjait. Akinek tavalyról maradt tartaléka, könnyű helyzetben van, az új garnitúrát vásárlóknak azonban megpróbálunk segíteni.

Bizonyított tény, hogy a nyáron használt abroncsok alkalmatlanok a téli közlekedésre, és egyre többen ismerik fel, hogy nem a hó miatt, pontosabban nem csak a hó miatt elengedhetetlen az október végén, november elején ajánlott kerékcsere. A téli abroncsok anyagösszetétele sok mindenben eltér a nyáriaktól, így a mínuszok ellenére kevésbé válnak rideggé, szemben a nyári gumikkal, amelyek hamar kőtömbbé dermednek a felniken, és elvesztett pozitív tulajdonságaik miatt drasztikusan rontják az irányíthatóságot, illetve növelik a fékutat.

Az ADAC nem csupán Németország közismert autóklubja, hanem az egyik legnagyobb járműipari tesztközpont Európában; a komoly műszaki háttér olyan vizsgálatokat tesz lehetővé, mint a töréstesztek végrehajtása, vagy a gumiabroncsok széles körű összehasonlítása. Mivel a gyártók folyamatosan fejlesztenek, és szezonról szezonra új termékeket dobnak piacra, minden évben aktuális a kínálat részletes áttekintése, kipróbálása. Téli abroncsok ma már gyakorlatilag minden járműtípushoz beszerezhetők, a vizsgált szegmens határait azonban könnyű volt kijelölni, lévén a két legelterjedtebb méretet vették górcső alá. Az alsó-középkategóriáig bezárólag 185/60 R14 T az ajánlott dimenzió (SEAT Ibiza, Skoda Fabia és társai), míg a középkategóriában elfogadott képlet 205/55 R16 H (Audi A4, Mercedes-Benz C-osztály, adott esetben VW Golf).

Az ADAC összesen 34, márkás és kevésbé ismert új téli gumit vizsgált meg azonos körülmények között, a tesztjeire jellemző szigorú feltételekkel, szárazon és vízen, hóban és jégen. A szakemberek alaposságára bizonyíték, hogy a vezetési tulajdonságokon kívül a kopás várható mértékét, a műszerrel mért zajszintet és a gazdaságosságot (fogyasztás) is figyelembe vették az osztályozásnál, így adva egy-egy abroncsnak kiemelten ajánlott, ajánlott, feltételesen ajánlott, vagy a legrosszabb esetben nem ajánlott minősítést – sajnos az utóbbi esetre is volt példa.

A kisebbik méretosztályban egyértelműen a holland Vredestein Snowtrac 3 a király, amely szárazon nem hozta ugyan a maximumot, ott „csak” jól szerepelt, ellenben vizes úton, havon, és jégen brillírozott, ráadásul a kopását is dicsérték a tesztelők. A kiemelten ajánlott besorolást (három csillag) további öt abroncsra terjesztette még ki az ADAC, sorrendben következve a szárazon első osztályú Fulda Kristall Montero 3, a végig kiegyensúlyozottan teljesítő Continental WinterContact TS 800, a Bridgestone Blizzak LM 30, a Goodyear UltraGrip 7+, és a Dunlop SP Winter Response kapott három csillagot – utóbbi a legnagyobb kopást mutatta a győztesek között. A középmezőnyt alkotók közül ajánlott minősítéssel (két csillag) végzett a havon és jégen nem lehengerlő Kléber Krisalp HP2, a havon gyenge Semperit Master-Grip, valamint az Uniroyal MS plus 6. Feltételesen ajánlott (egy csillag) a szárazon és vízen elfogadható, de a havon elvérző és gyorsan kopó Kumho KW 23, és ugyancsak ide soroltatott a vízen gyengélkedő, magas fogyasztást produkáló Lassa Snoways Era. Csillag nélküli nem ajánlott bizonyítvánnyal, kvázi megbukva zárt a havon nagyon rosszul viselkedő Firestone Winterhawk 2, a több sebből vérző Pneumant PN 150 Wintec, a Marangoni 4 Winter és a Sava Eskimo S3. A legcsúfosabban az amerikai Federal Himalaya WS-1 szerepelt le, az átlagos mértékű kopáson kívül gyakorlatilag semmi előnyét nem találták a szakemberek, ellenben minden vizsgálatnál kritikán alul teljesített.

A 205-ös méretben változtak a minősítések arányai. Az élmezőnyt hat abroncs alkotja, de sokkal népesebb a vásárlásnál még mindig jó döntésnek mondható két csillagos tábor, és rövidebb a megbukottak listája. Az ADAC szerint 16 colos felnire a Continental WinterContact TS 830 a legjobb választás, és maga a Continental abszolút győztesként is kihirdethető, mert a 185-ös méretben második helyezést ért el a német gyártó. A további lista jól ismert márkákat vonultat fel: a Continental után következik a Goodyear UltraGrip 7+, az ESA-Tecar Super Grip 7, a Dunlop SP Winter Sport 3D és a Hankook Icebear, amely a fogyasztás terén azért nem remekelt. A két csillagos ajánlottak hosszú sorát a Michelin Primacy Alpin PA3 nyitja - ez a kiszorulás a felső kategóriából némi csalódás a francia márkától, de a havon és jégen mutatott tudás csak ennyit ért -, és óriási meglepetés az űrből csöppent Maloya Davos, amely jól teljesített havon és vizes úton, egyedül az átlagosnál intenzívebb kopásán találtak fogást a tesztelők. A sort folytatva hol hóban, hol vízen szenvedtek csorbát az abroncsok, így a kisebb méretosztály győztese, a Vredestein Snowtrac 3, a Yokohama W.drive, a Semperit Speed-Grip, az Uniroyal MS plus 66, a Nokian WR g2 és a Kumho I’Zen KW 23. A sereghajtó negatív meglepetésre a Pirelli Winter 210 Sottozero 2 lett – az olaszok valamit nagyon elronthattak, mert a Sottozero sem szárazon, sem vízen, sem jeges úton nem remekelt. Az Avon fejlesztői a Pirellihez hasonlóan szintén bakot lőttek, mert az egyedüliként egy csillaggal jutalmazott IceTouring ST körülbelül ugyanazt tudja, mint a Sottozero, csak jobban kopik. A bukottak között sajnos ismét feltűnik a Firestone Winterhawk 2, amely nagyobb és nehezebb autóra szerelve már nem csak a havat, de a vizet és a jeget sem szereti; és végezetül van két nevenincs abroncs, amelyekkel nem érdemes spórolni. A fogyasztásban jó Goodride SW602 és a csak hátrányokkal jellemzett Kenda Polar Trax (KR19) árát tegyük félre, és némi apróval kipótolva válasszunk inkább a középmezőnyből, nem sokkal drágábban.

A teszt eredménye alapján összességében elmondható, ugyan olcsó húsnak nem mindig híg a leve, de a márkás termékek magasabb vételára nem ablakon kidobott pénz. Gondoljunk bele, hogy a vásárolt garnitúra felára már akkor bőséggel megtérül, ha vészhelyzetben a rövidebb fékút miatt sikerül elkerülni egy ráfutásos balesetet. A saját és mások testi épségéről, az életünkről nem is szólva.


«Vissza